El festival estrena una nova secció a causa del boom de curts provincials rebuts enguany

El Festival Internacional de Cinema de Vila-real, VIST, ha reivindicat aquest diumenge la vigència de l’audiovisual castellonenc amb una jornada intensa i amb l’estrena d’una de les novetats de la 25a edició, la secció no competitiva “Panorama provincial”. L’acte central de la jornada ha sigut la gala de la secció oficial provincial a l’Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán Moner en la qual s’han projectat 11 curtmetratges dels quals algun dels seus representants ha presentat ja que, igual que l’any passat, se’ls ha convidat a pujar a l’escenari per a realitzar una breu explicació. Així han participat Cristian Font de La España vaciada; Jordi Moliner, De buena tinta; Fermín Sales, El Maestrat filmat; Mario Juan, Skydome; Aïda Antonino, Atzar; Alexandra Croitoriu, Sobre nosotros; Rubén Valero, Soy yo; Elena Escura, Hàbitat; Joaquin Gil, Àlex Miranda viatja en el temps i veu la vida en quatre dimensions; Josema Palenzuela, Estic bé, mamà i Joe Gómez, El tamaño importa. Un d’aquests treballs serà el que s’alce amb el Premi Manuel Villarreal a Millor Curt Provincial dotat amb 1.200 euros.

Però enguany, dels 982 rebuts, prop d’una vintena van ser provincials el que, per qüestions logístiques, es va crear d’una nova secció no competitiva -“Panorama provincial”- en la qual s’han projectat set curts en les mateixes condicions que els de secció oficial, és a dir, algun dels seus representants -excepte de dos audiovisuals- ha pujat a l’escenari de l’Auditori a presentar-lo: Punto final; Vente acá P’acà y te cuento (ha acudit Irene Mezquita); Liberación (Yassmine Othman); Te quiero, lejos (Jara Franch); El bastón de mon tio (Pablo Pallarés); J de juego i El recado (Carlos Cervera).

La jornada dominical s’ha completat amb la celebració d’un networking, al migdia en les instal·lacions de la Fundació Caixa Rural, en la qual diferents professionals de la província han exposat els projectes en els quals estan treballant. La guionista i directora Elena Escura ha parlat sobre el seu treball Les vacances de Mara; Marisa Crespo i Moisés Romera (M+M filmmakers) han presentat el seu primer llargmetratge Tú no eres yo; des de l’Associació Conquistando Escalones, el seu president, Abrahán Guirao, ha explicat el projecte de la sèrie Abrahán con ene; Edgar Bernad i Juanjo Clausell han portat el seu documental Gràcies, en el qual estan treballant; Albert Blay i Christian Lujan han vingut per a parlar de Making of, un llargmetratge de terror; l’actriu Yassmine Othman ha donat a conéixer la seua nova iniciativa Another way films i Alex Braun ha tancat la sessió donant més detalls sobre l’escola d’actors i actrius Aula cinema i TV.

VISTExpress i primer passe de la secció oficial general

Amb quasi el doble de centres participants que l’any anterior, VIST Express -l’apartat del Festival Internacional de Cinema de Vila-real que acosta la producció audiovisual a la població més jove- arranca aquest dilluns amb alumnat de cinc centres educatius de Vila-real enfront dels tres del 2022. Així, enguany se sumen a aquesta iniciativa els col·legis Santa María, Bisbe Pont, Fundació Flors i els instituts Broch i Llop i Miralcamp. La directora de VISTExpress, Eli Trilles, explica que una de les novetats d’aquesta edició ha sigut la realització d’un taller formatiu previ a les jornades d’enregistrament en el qual professionals audiovisuals han assessorat els joves participants de VISTExpress. Enguany, ha detallat Trilles, la temàtica de les creacions de l’estudiantat versarà sobre els gèneres cinematogràfics i les peces creades seran projectades en la gala de clausura del VIST, el 31 de març.

I a les 20.30 hores, en el Auditori Municipal, tindrà lloc la projecció dels cinc primers curtmetratges de la secció oficial: El instante, protagonitzat per Manuela Velasco; Tonser, un curt danés protagonitzat per Flora Ophelia, que va guanyar la Concha de Plata del festival de Sant Sebastià el 2021; Tornar a casa, un curt del nou corrent de l’audiovisual català en la línia de la pel·lícula Alcarràs; Iago i Tristán de temàtica LGTBI i Plastic Killer, amb José Mota, que va estar en la short list final dels Oscar.

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad