Més de 50 alumnes de cinc centres educatius de Vila-real participen en VISTExpress

Más de mig centenar d’alumnes de cinc centres educatius de Vila-real (Fundación Flors, col·legis Santa María i Bisbe Pont, i els instituts Miralcamp i Broch i Llop) s’estan acostant aquests dies, gràcies al Festival Internacional de Cinema de Vila-real, VIST, a la producció audiovisual en implicar-se en pràcticament cada pas del procés, des de la idea inicial a la projecció en pantalla gran. Així, un any més, ha tornat VISTExpress, una activitat dirigida a alumnat de 1er d’ESO (12 anys) a 2n de Batxillerat (18 anys) que aquest dilluns i dimarts arriba a diferents localitzacions de la ciutat en les quals els més joves estan donant via lliure a la seua imaginació.

La responsable d’aquesta activitat és Eli Trilles, també professora en Fundación Flors, ha recordat que enguany una de les novetats de VISTExpress han sigut els tallers previs impartits per professionals audiovisuals en cadascun dels centres participants (Elena Escura en Bisbe Pont, Álex Brau en Miralcamp, Natalia Guerrero en el Broch i Llop, Anima’t i la pròpia Trilles en Fundación Flors i, Mar Navarro en Santa María). “Els tallers han funcionat molt bé perquè havíem notat que faltava alguna cosa en la preproducció. Les idees estaven en l’aire i aquests professionals les han fetes aterrar per a fer-les tangibles”, ha apuntat Trilles que ha recordat les limitacions marcades a l’hora d’afrontar aquest projecte: les peces han de durar entre un i dos minuts i, encara que el tema és lliure, el repte ha sigut “emmarcar el curt en un gènere”. En aquest sentit, des del Bisbe Pont han plantejat un drama de temàtica adolescent sobre la pressió social que reben els adolescents amb motiu del consum d’alcohol o drogues; des del Broch i Llop transformaran una història d’assetjament escolar en terror; per la fantasia ha apostat l’estudiantat de Santa María en imaginar la visita al mercat a través de viatges en el temps i a Miralcamp abordaran la immigració des de la comèdia. Finalment, Fundació Flors està elaborant una “capçalera gamberra” que, a manera de presentació, jugarà amb la similitud del nom de l’activitat (VISTExpress) amb una marca de detergent per a la rentadora (WIPP Express).

L’entorn del Mercat Central ha estat l’escenari triat pel grup de Santa Maria. IMATGE: La Mary Posa.

Anna Vila, professora del col·legi Bisbe Pont, ha assegurat que “a l’alumnat li fa molta il·lusió participar, especialment veure el seu curt en pantalla el dia de la gala -divendres vinent, a les 20.30 hores”. “És una forma molt interessant d’introduir el món audiovisual als joves perquè aprenen moltes coses. Després d’una pluja d’idees inicial, amb l’ajuda d’Elena Escura vam triar una i vam fer el guió en classe”, ha explicat Vila que ha assegurat que “hi ha molts alumnes que són actors en potència”.

L’alumnat de Bisbe Pont en el rodatge a la Glorieta 20 de Febrer.

PRIMERA JORNADA

Però aquest dilluns la programació també ha inclòs la primera sessió, a l’Auditori Municipal, de la secció oficial: El instante, protagonitzat per Manuela Velasco; Tonser, un curt danés amb Flora Ophelia, que va guanyar la Concha de plata del Festival de Sant Sebastià el 2021; Tornar a casa, un curt del nou corrent de l’audiovisual català en la línia de la pel·lícula Alcarràs; Iago i Tristán de temàtica LGTBI i Plastic Killer, amb José Mota, que va estar en la short list final dels Oscar.

Per a la sessió del dimarts estan previstos uns altres cinc curtmetratges: Sauerdogs de Guillermo de Oliveira, Sushi amb Xavi Saez i Alex Moner que competeix pel Millor Curt en Valencià; Tu tijera en mi oreja amb Miguel Ángel Múñoz; 36, la tercera part d’una trilogia amb Nerea Barrios de La novia gitana i Slouch, un curt d’animació alemany.

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad