El Festival Internacional de Cinema de Vila-real, VIST, ha viscut una segona jornada de la 25a edició protagonitzada per professionals del sector audiovisual. Així, el reconegut cineasta Paco Plaza, autor de la saga REC, Verónica o La abuela, ha posat en valor la importància dels curtmetratges durant la seua intervenció en VIST. “En un curt prima la necessitat d’experimentar, les ganes d’arriscar, de proposar imatges per a estimular a l’espectador… però quan entren en joc els condicionants comercials, eixa essència es perd per por del fracàs, pel vertigen”, ha argumentat Plaza que ha reivindicat que “cal intentar preservar eixa il·lusió, perquè després es nota. Les pel·lícules tenen ànima, algunes negra i en unes altres veus les ales d’àngel de qui l’ha feta”. En un acte presentat pel seu col·lega Rafael Maluenda, tots dos directors han repassat la trajectòria de Plaza que ha recordat la seua etapa com a cambrer en la qual amb un “morro brutal” regalava coses a personalitats amb les quals volia treballar fins que va fer efecte. També ha explicat com recorda l’èxit inesperat que va suposar REC i la seua etapa com a fotògraf en la gaseta universitària. A més, per a sorpresa dels assistents, Paco Plaza ha anunciat que interpretarà a Chicho Ibáñez Serrador en la pel·lícula que prepara David Trueba sobre Eugenio. “Vaig demanar permís a Álex, el fill de Chicho, que em va dir si havia de dir-me papà”, ha contat entre rialles.

En la sessió vespertina ha sigut el torn d’analitzar el món actoral. Per a això, VIST ha comptat amb la presència del director de càsting Alejandro Gil, la representant d’actors, Patricia Romera i l’actor vila-realenc, Ángel de Miguel. En una xarrada presentada pel també intèrpret David Collado, els tres convidats han abordat les dificultats que tenen els actors i actrius per a aconseguir treball. Gil ha apuntat a l’auge de les produccions audiovisuals encara que Romera ha indicat que això no suposa millores notables per al gruix d’actors i actrius del país ja que “entre el 80 o 85% només treballa 10 o 15 dies a l’any. S’està precaritzant la professió perquè el preu del dia de treball baixa al mínim”. Davant un panorama poc encoratjador, de Miguel ha afirmat que “hi ha moltes situacions diferents -en referència a com viu aquesta realitat un actor- però fa falta serenitat, no precipitar-se i anar a teràpia si és necessari. Com es lluita amb això? Amb paciència, afecte, cuidant-te i escoltant els que saben més que el teu”. El director de càsting ha afirmat que “no vull vendre la idea que, amb esforç, es pot aconseguir perquè no és real. Hi ha molts altres factors que no depenen de la persona que vol aconseguir un paper. Per això és important no fustigar-se”.

Jornada provincial
Aquest diumenge serà l’estrena d’una de les novetats de la present edició que ve donada per l’elevada xifra de curts provincials rebuts, prop d’una vintena, que per temps i espai no podien incorporar-se a la secció oficial. S’ha creat així una secció no competitiva – “Panorama provincial”- per a “projectar els curts en les mateixes condicions que els de l’oficial, és a dir, amb la participació dels seus realitzadors o altres persones relacionades amb el projecte per a presentar-los”, explica el director del festival, Sergi Tellols, en una mostra clara del compromís de VIST amb la creativitat amb segell Castelló. Seran set els audiovisuals exhibits a les 17.30 hores a l’Auditori Municipal. Dues hores després, a les 19.30 hores, començarà el passe dels 11 treballs provincials de secció oficial que competiran pel Premi Manuel Villarreal. La jornada dominical també inclou la celebració d’un networking, al migdia en les instal·lacions de la Fundació Caixa Rural, perquè els professionals de la província puguen exposar projectes i entaular sinergies.